tiistai 22. joulukuuta 2020

Hannes

 


Hannes Häkkinen isännöi Yläpihan sukutilaa peräti 61 vuotta. Hän peri maatilan Juho-ukiltaan. Jussila jaettiin Hanneksen ja Teuvo-veljen kanssa Yläpihaksi ja Ikipihaksi. Hannes oli palkittu kansanperinteen tietäjä ja taitaja. Hän osallistui myös yhteiskunnalliseen toimintaan. Hannes piti aina kotikylänsä Sivakan asukkaiden puolta. Opettajat suosittelivat lahjakasta oppilastaan seminaariin, mutta pojanpoika totteli ukkinsa toivomusta ja jäi jatkamaan sukutilan pitoa.

Hannesta sykähdytti kotipihaltaan avautuva komea vaaranäkymä. Sen järvet ja sinisinä siintävät salomaisemat. Nuorena miehenä Hannes oli matkustanut sinisten salojen taa katsomaan, mitä sieltä löytyy - ja oli tullut takaisin kotipaikalleen. Tämä on hyvin vertauskuvallinen kertomus.

Hanneksen päästyä eläkkeelle, karjasta luovuttiin, mutta vanhoja hirsirakennuksia ei purettu polttopuiksi eikä peltoja istutettu puuta kasvamaan. Ihmiset sanoivat: - hullu sinä. Nykyään Hannes Häkkisen sukutila Yläpiha on seudullisesti arvokas kulttuuriympäristö juuri rakennusperintönsä sekä metsittämättömiltä peltoaukeilta avautuvien kaukonäkymiensä johdosta.

Tahdothan sinäkin, että nämä arvokkaat vaaramaisemat säilyvät avoimina tulevaisuudessakin? Osta vastikkeita ja rahoita perinnemaisemakampanjaamme täältä https://mesenaatti.me/1897/pelastetaan-perinnemaisema/. Kiitos avustasi! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rinne saatiin viimeinkin raivattua!

Nyt voi kertoa sellaisen ilouutisen, että joukkorahoituskohteena ollut Pohjorinteen vanha pelto on viimeinkin saatu raivattua ki...